'index')); $rootUrlName = 'Λύσεις & Προϊόντα'; $parentUrl = Router::url(array('action' => 'index', $item['ServicesCategory']['id'])); ?>

Mobile Apps - Ανάπτυξη Mobile Εφαρμογών

Με την ολοένα αυξανόμενη εισχώρηση των «έξυπνων» συσκευών κινητών επικοινωνιών (smartphones)  στην καθημερινότητα των χρηστών και την άνοδο της χρήσης του Μobile Internet ,δίνεται η ευκαιρία  στις ελληνικές επιχειρήσεις να προωθήσουν τα προϊόντα και τις υπηρεσίες τους μέσα από ένα νέο δυναμικό κανάλι πωλήσεων ,   όχι μόνο στην ελληνική  αλλά και στην παγκόσμια αγορά.

Για ποιο λόγο να επενδύσει μια επιχείρηση σε ένα Mobile Application;

    • 1.3 δισεκατομμύρια  χρήστες παγκοσμίως  έχουν σήμερα πρόσβαση στο Ίντερνετ από το κινητό τους τηλέφωνο
    • 3.5 εκατομμύρια χρήστες στην Ελλάδα έχουν αποκτήσει
    • Υπολογίζεται ότι μετά το 2013 οι χρήστες Mobile Internet θα είναι περισσότεροι από τους Desktop Internet Users (πηγή: Morgan Stanley)
    • Ο ρυθμός αύξησης των χρηστών Mobile Internet είναι 2.5 φορές μεγαλύτερος από των Desktop Internet Users (πηγή: IDC )

Με τον όρο Διαδικτυακή εφαρμογή ((αγγλ.) Web application ή webapp) περιγράφεται οποιοδήποτε λογισμικό είναι προσβάσιμο μέσω του παγκόσμιου ιστού.

Το σημαντικότερο πλεονέκτημα των εφαρμογών του τύπου αυτού είναι ότι δεν απαιτούν την εγκατάσταση οποιουδήποτε λογισμικού πέρα από κάποιο φυλλομετρητή, όπως ο Mozilla Firefox ή ο Internet Explorer.

Οι διαδικτυακές εφαρμογές δηλαδή μπορούν να ανανεώνονται και να ενημερώνονται κατά βούληση, χωρίς να είναι αναγκαίο για τον προγραμματιστή να αναδιανέμει και να επανεγκαταστήσει οποιοδήποτε λογισμικό στους υπολογιστές των - πιθανώς χιλιάδων - χρηστών της εφαρμογής.

Εγγενείς (native) εφαρμογές ονομάζουμε αυτές που τις κατεβάζουμε και της εγκαθιστούμε στην συσκευή μας από κάποιο store (πχ. App Store), είτε δωρεάν, είτε πληρώνοντας κάποιο χρηματικό ποσό. Η κάθε εφαρμογή έχει φτιαχτεί ειδικά για την συγκεκριμένη συσκευή, πράγμα που σημαίνει πως εκμεταλλεύεται πολύ καλά τα χαρακτηριστικά της εκάστοτε συσκευής, αλλά όπως καταλαβαίνεται πρέπει να γράψετε τουλάχιστον 2 διαφορετικές εφαρμογές (και να δουλέψετε με 2 διαφορετικά SDK) έτσι ώστε να δημιουργήσετε εφαρμογές για τα 2 βασικά λειτουργικά των κινητών/tablet (iOS και Android).

Τα πλεονεκτήματα και εδώ είναι αρκετά, με πρώτο και σημαντικότερο πως δεν χρειάζεται να είσαι συνδεδεμένος στο internet για να χρησιμοποιήσεις την εφαρμογή (εκτός φυσικά και αν αυτό είναι requirement της ίδιας της εφαρμογής). Το user interface και η απόκρισή είναι πολύ πιο γρήγορα και συνήθως πιο εντυπωσιακά από τα αντίστοιχα μιας web εφαρμογής, ενώ μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και όλα τα advanced χαρακτηριστικά της εκάστοτε συσκευής όπως camera, GPS, πυξίδα, γυροσκόπιο, κτλ. (εδώ την έχει πατήσει λίγο το Android μιας και οι κατασκευαστές εκτός από ότι είναι πολλοί, προσφέρουν και διαφορετικά χαρακτηριστικά στις συσκευές τους, πράγμα που δημιουργεί αρκετά προβλήματα στους developers).

Το βασικότερο μειονέκτημα τώρα, το ανέφερα και πιο πάνω, δεν είναι άλλο από το γεγονός πως η εφαρμογή είναι platform-dependent, που σημαίνει πως πρέπει να γράψετε την ίδια εφαρμογή για πολλές πλατφόρμες (τουλάχιστον 2), χωρίς να κάνω λόγο για τις υποπεριπτώσεις τους (όπως πχ. τις αλλαγές που μπορεί να υπάρχουν σε hardware χαρακτηριστικά πχ. retina display, ή εντελώς διαφορετικά hardware setup σε android συσκευές). Τέλος ένα μικρό μειονέκτημα μπορεί να θεωρηθεί και το γεγονός πως για να γίνει update η εφαρμογή, πρέπει να ξανά-ανέβει στο εκάστοτε store (αφού εγκριθεί κτλ .κτλ.), να την ξανά-κατεβάσει και να την ξανά-κάνει install ο εκάστοτε χρήστης (στην περίπτωση της web app το update είναι πολύ πιο άμεσο).

  • Εφαρμογές ηλεκτρονικών κρατήσεων & πληρωμών
  • Εφαρμογές παρουσίασης ξενοδοχειακής μονάδας με σύστημα κρατήσεων
  • Εφαρμογές εστιατορίων/ξενοδοχείων/cafe παρουσίασης μενού, προσφορών, κρατήσεων κτλ.
  • Εφαρμογές ηλεκτρονικής εφημερίδας/περιοδικού
  • Παρουσίαση καταλόγων, προϊόντων, υπηρεσιών προς τελικούς πελάτες
  • ‘Μεταφορά’ του ηλεκτρονικού σας καταστήματος σε εφαρμογή για smartphones και tablets
  • Εφαρμογές τουριστικών οδηγών(travel guides), εκδηλώσεων
  • Εφαρμογές 3D Εικονικής Ξενάγησης (3D virtual tour)
  • Παρακολούθηση/Αμφίδρομη επικοινωνία με εξωτερικά συνεργεία, συνεργάτες , οχημάτων κτλ
  • Παραγγελιοληψία μέσω smartphones/tablets για τελικούς πελάτες εστιατορίων, delivery, ταχυφαγείων κτλ.
  • Δημιουργία custom mobile εφαρμογών για τις ανάγκες της επιχείρησης σας